Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< april 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
14
 
 
1
2
3
4
5
15
6
7
8
9
10
11
12
16
13
14
15
16
17
18
19
17
20
21
22
23
24
25
26
18
27
28
29
30
 
 
 

Toerisme Gemeente Reusel e.o.

Activiteiten   Verblijf   Historie  

 

Wandelen:
De prachtige natuur in Reusel-De Mierden nodigt bij uitstek uit tot het maken van mooie wandelingen. In iedere dorpskern begint een dorpswandelroute, die u langs alle mooie plekjes van het dorp voert. Overal zijn wegwijzers aangebracht. Folders zijn verkrijgbaar bij de VVV. Verder zijn er diverse andere wandelroutes uitgezet, van korte tot lange afstanden. Steek uw licht eens op bij de VVV, daar vindt u alle wandelroutes bij elkaar.


Kamperen bij de boer:

In de vakantieperiode pakken veel jongeren hun tentje en gaan kamperen bij de boer. Reusel-De-Mierden is hiervoor een geschikte plaats wat blijkt uit de vele jongeren die hier tijdens de
vakantieperiode hun tentje opslaan.

De ervaring leert, dit ondersteund met cijfers uit verschillende onderzoeken, dat tientallen jongeren als gevolg van negatief gedrag tijdens het kamperen bij de boer in aanraking komen met de politie. Vaak is hierbij het gedrag te herleiden naar overmatig alcohol gebruik.

Om excessen in de toekomst te kunnen bestrijden is een goede samenwerking tussen de jeugd, de ouders, inwoners die hun land beschikbaar stellen, de politie, de brandweer, het jongerenopbouwwerk en de gemeente erg belangrijk. Vanuit dit samenwerkingsverband zijn richtlijnen en afspraken geformuleerd die een belangrijk handvat kunnen zijn om de excessen te bestrijden.

Het allerbelangrijkste is dat de samenwerkingsketen sluitend is en dat iedere partij hierin beseft een eigen verantwoordelijkheid te hebben. Op die manier is de kans het grootst dat excessen voorkomen worden. En dat we kamperen bij de boer tot een gezonde vorm van recreatie kunnen maken/ houden.

Natuur:
Reusel-De Mierden is voor alles een groene gemeente. In het buitengebied bevinden zich enkele mooie natuurgebieden, die worden beheerd door Staatsbosbeheer, Brabants Landschap en de vereniging Natuurmonumenten.
In en nabij Lage en Hooge Mierde, bevindt zich Landgoed De Utrecht. Met prachtige bossen en vennen een echte parel in het landschap. Bovendien staan er op dit landgoed enkele bijzondere gebouwen, zoals een prachtige oude brandtoren uit 1906.

Verder zijn er twee natuurmonumenten: het Zwartven (Hooge Mierde) en de Mispeleindse en Neterselse Heide (respectievelijk in Lage Mierde en Netersel). Natuurgebied De Moeren is een thuishaven voor enkele zeldzame planten- en dierensoorten. In dit gebied staan twee vogelobservatiehutten die prachtig uitzicht bieden op dit unieke hoogveengebied.


Beleven is een natuurgebied waar vooral veel weidevogels broeden. Buiten dat is het ook een paradijs voor andere vogelsoorten en zoogdieren. Het gebied, dat wordt beheerd door Brabants Landschap, is volop in ontwikkeling. Het is de bedoeling om het gebied zo veel mogelijk in de oude staat te herstellen. Ook het oude ven zal weer in z'n oude glorie worden hersteld.

In de meeste van deze gebieden kunt u, op de aangegeven paden, wandelen.

Natuurlijke trekpleisters:

Naast zelf een kijkje te nemen in mooie natuurgebieden, is er meer te beleven op natuurgebied!

Unieke oeverzwaluwwand-annex vleermuizenkelder
Bij de visvijver in Reusel is een unieke kunstmatige broedwand voor oeverzwaluwen aangelegd. De wand mag zich verheugen in een grote belangstelling van de zwaluwen, sinds de oprichting ervan is er geen holte onbenut gebleven! Neem wel een verrekijker mee, want de wand staat (vanwege de rust voor de vogels) niet direct aan het wandelpad. Men heeft geprobeerd om in een kelder onder de wand een onderkomen voor vleermuizen te crekren. Of deze er ook gebruik van maken, zal de toekomst uitwijzen. De visvijver bevindt zich aan de Noordoostelijke Randweg in Reusel.Bijenhal St. Ambrosius
Aan de burgemeester Willenkenslaan (geen huisnummer) in Reusel vindt u een informatiecentrum over bijen en bijen-houden. U krijgt tekst en uitleg over het leven van de bij, honingproductie. De tuin laat allerlei methoden zien om zoveel mogelijk insecten, vlinders en andere levende have in de tuin aan te trekken.


De Reuselse Kei
De ouderdom van de beroemde Reuselse Kei wordt geschat op 550 miljoen jaar. De kei lag tot de twintiger jaren van vorige eeuw in het grensgebied tussen Reusel en Bladel, nabij het Kroonven. Tijdens de ontginning van de hei in 1930 was de kei een obstakel voor de landbouw en moest hij verwijderd worden. Toenmalig burgemeester Willekens was bezig met de planologische indeling van het buitengebied. Daarmee ontstonden de Grote en de kleine cirkel in het buitengebied van Reusel. Als kroon op het werk werd de grote kei bij de grote cirkel gelegd op twee draagstenen. In de jaren 60 was de functie van de Kei als ontmoetingsplaats aan het afnemen. Hij verhuisde naar het centrum van Reusel en kreeg een plaatsje bij het gemeenschapshuis, dat zijn functie had overgenomen. Omdat de kei in het dorp zijn hele allure begon te verliezen, zo nietig tussen alle gebouwen, is hij in 2000 teruggelegd in de nabijheid van zijn oorspronkelijke plaats op de hei.

De grote en de kleine cirkel
Zoals hierboven al is vermeld werd het buitengebied van Reusel in de jaren 30 op de schop genomen. De overlevering beweert dat een ambtenaar hiervoor inspiratie heeft gevonden in Parijs, waar hij onder de indruk raakte van de Champs Elysees en de Place de la Concorde. De burgemeester was het eens met het plan om een kopie van dit stukje Parijs in het Reuselse buitengebied aan te brengen. En zo geschiedde het: de Burgemeester Willekensdreef loopt uit naar twee cirkels, een kleine en een grote. In de tweede wereldoorlog waren ze prachtige orikntatiepunten voor piloten. De cirkels zijn nu ook nog duidelijk in het landschap te herkennen.

Het Monument van de Acht Zaligheden
Op de meest zuidelijke picknickplaats van de grote cirkel heeft de Heemkundewerkgroep van Reusel het Monument van de Acht Zaligheden opgericht. Het betreft een formatie van natuurstenen die de Acht Zaligheden verbeelden. De dorpen, die deel uitmaken van de Acht Zaligheden, zijn op schaal weergegeven. Iedere natuursteen stelt iin van de Acht Zaligheden voor.Natuurpad Hoevenhei
Het natuurpad Hoevenhei, dat ook deel uitmaakt van de dorpswandelroute van Reusel, loopt van 't Heike naar de Pikoreistraat. Als u deze route loopt dan kunt u genieten van een prachtig Kempisch landschap met diverse poelen.

Vogelparadijs
Reusel-De Mierden duikt regelmatig op in lijstjes met plaatsen waar bijzondere vogels zijn waargenomen. De meeste waarnemingen worden gedaan in de Reuselse Moeren. Daar staan dan ook twee vogelobservatiehutten, om onze gevederde vrienden ongestoord gade te kunnen slaan. Heeft u het geluk om een zwarte ooievaar of een visarend te spotten?

 


 


Agenda

Het Uitstapje.nl

Recreatief

Evenementen

VVV

Fietsroutes

Wandelroutes

Ruiterroutes

Diverse routes

Uitgaan

Cultureel Centrum

Cultuur

Grenspark de Kempen

Musea

Hotels
Restaurants
Campings

VVV

 

Reusel
Hooge Mierde
Lage Mierde
Hulsel