Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< februari 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
5
 
 
 
 
 
1
2
6
3
4
5
6
7
8
9
7
10
11
12
13
14
15
16
8
17
18
19
20
21
22
23
9
24
25
26
27
28
29
 

Straat- en contactverbod

Straat- en contactverbod
De Kempen West Geplaatst 25 oktober 2019

Steeds vaker komt bij ons kantoor de vraag voorbij of het mogelijk is om een straat- en/of contactverbod aan te vragen. Gezien de steeds verder toenemende mogelijkheden om (digitaal) contact te verkrijgen is dit een begrijpelijke ontwikkeling.

Stalking via social media en de gevolgen hiervan is ons, ondanks dat ons kantoor zich in beginsel niet bezighoudt met het strafrecht, geen onbekend probleem. In deze uitgave zullen wij nader ingaan op de verschillende mogelijkheden voor het aanvragen van een straat- en/of contactverbod.

Wat is een straat- en/of contactverbod.
Een straatverbod houdt in dat de persoon aan wie een straatverbod is opgelegd niet in een bepaald gebied mag komen. Een contactverbod houdt in dat de persoon aan wie een contactverbod is opgelegd op geen enkele manier contact mag opnemen. Dat betekent dat hij/zij degene die het contactverbod succesvol heeft kunnen aanvragen niet mag benaderen als hij/zij diegene tegenkomt. Ook mag er geen contact worden opgenomen via telefoon, WhatsApp en social media.

Manieren om een straat - en/of contactverbod te verkrijgen
Een straat- en/of contactverbod kan op twee manieren worden verkregen:

1. Een straat- en/of contactverbod kan allereerst worden verkregen in een strafrechtelijke procedure, waarbij de strafrechter een straat- en/of contactverbod oplegt op hetzelfde moment als dat aan de ‘dader' een straf wordt opgelegd voor een gepleegd strafbaar feit richting degene die het straat- en/of contactverbod aanvraagt. Vereiste hierbij is dat er sprake is van een strafrechtelijke procedure. Nadeel hierbij is dat een strafrechtelijke procedure vaak lang duurt en, indien de ‘dader' niet in voorlopige hechtenis zit, er vaak een lange periode van angst en onzekerheid bestaat totdat de strafrechter een beslissing heeft genomen.

2.Een straat- en/of contactverbod kan ook worden verkregen in een zogeheten civiele kortgedingprocedure (spoedprocedure), waarbij er aldus geen sprake dient te zijn van een strafrechtelijke aangifte/veroordeling. Ik zal hieronder nader ingaan op de vereisten voor een civielrechtelijk straat- en/of contactverbod en de juridische vereisten hiervan, dit daar wij in onze praktijk vaak een civielrechtelijke straat- en/of contactverbod aanvragen.

Vereisten en juridische haalbaarheid van een straat- en/of contactverbod
Een straat- en/of contactverbod wordt niet zomaar opgelegd. Dit doordat het grondrecht van een persoon wordt aangetast om zich vrij te kunnen bewegen. Er moeten hele goede redenen zijn en er dient een belangenafweging plaats te vinden. Uit eerdere gerechtelijke uitspraken volgt dat er door degene die het straat- en/of contactverbod wil aanvragen meerdere keren (bij voorkeur schriftelijk) een sommatie (brief) moet zijn verzonden om met rust gelaten te worden en geen contact meer op te nemen. Ook moet er sprake zijn van het meermaals ongewild contact opnemen en voor een straatverbod dient de ‘dader' zich meermaals hinderlijk op te houden bij bijvoorbeeld de woning of het werk van degene die een straatverbod wil aanvragen. Het laatste vereiste is dat er sprake dient te zijn van een spoedeisend belang, waardoor er echt nu een straat- en/of contactverbod dient te worden afgegeven.

Slot
Indien u meer informatie wenst over de juridische (on)mogelijkheden over een straat- en/of contactverbod kunt u contact opnemen met een van onze advocaten.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

 


Meer informatie | Knegtmans Advocaten & Mediators Bergeijk en Bladel

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Sanidrome van de Ven Badkamers Knegsel
Flow Sleeping Bladel
Kappers: Interline Haarmode Bladel
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
Frans Soetens Woninginrichting Vessem