Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

GEBOORTEVERLOF EN AANVULLEND GEBOORTEVERLOF

GEBOORTEVERLOF EN AANVULLEND GEBOORTEVERLOF
De Kempen West Geplaatst 26 april 2019

De nieuwe Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG) zorgt ervoor dat partners in plaats van de huidige twee dagen kraamverlof, één werkweek geboorteverlof krijgen bij de geboorte van hun kind. Daarnaast introduceert WIEG nog vijf werkweken aanvullend geboorteverlof.

Geboorteverlof
Het geboorteverlof van één werkweek is per 1 januari 2019 in werking getreden. Gedurende het geboorteverlof wordt het loon door de werkgever volledig doorbetaald. Het geboorteverlof moet worden opgenomen binnen vier weken na de geboorte van het kind. De werknemer mag het verlof naar eigen goeddunken opnemen.

Aanvullend geboorteverlof
Het onderdeel aanvullend geboorteverlof is nog niet in werking getreden en zal vermoedelijk per 1 juli 2020 ingaan. De oorzaak hiervan is dat UWV tijd nodig heeft om haar systemen aan te passen. Werknemers ontvangen tijdens de vijf weken aanvullend geboorteverlof namelijk een uitkering van UWV van 70% van hun dagloon (tot het maximum dagloon). De uitkering wordt bekostigd vanuit het Algemeen Arbeidsongeschiktheidsfonds (AAof). De kosten worden zo evenredig over alle werkgevers verdeeld. De kans is aanwezig dat de premie voor het AAof iets omhoog gaat. De aanvraag van de uitkering zal te zijner tijd door tussenkomst van de werkgever worden geregeld. UWV betaalt de uitkering aanvullend geboorteverlof aan de werkgever, zoals nu ook vaak gebeurt bij zwangerschaps- en bevallingsverlof van vrouwelijke werknemers. Het kan zijn dat er via de cao een bovenwettelijke aanvulling tot 100% plaatsvindt, maar dat is afhankelijk van wat cao-partijen daarover afspreken.

Een voorwaarde voor het recht op aanvullend geboorteverlof is dat de werknemer de week geboorteverlof volledig heeft opgenomen. Het kan zijn dat een werknemer op het moment van de geboorte geen dienstverband heeft en ook niet in de vier weken daarna. Is dat het geval dan kan hij geen recht doen gelden op aanvullend geboorteverlof met uitkering van UWV omdat hij niet heeft voldaan aan de voorwaarde dat de week geboorteverlof is opgenomen.

Het aanvullend geboorteverlof moet binnen een periode van zes maanden na de geboorte opgenomen worden en mag niet geweigerd worden door de werkgever. Als sprake is van een zwaarwegend dienstbelang kan de werkgever wel de inroostering van het verlof bepalen.

Afwijken van de WIEG ten nadele van de werknemer is niet toegestaan. Een afwijking ten nadele kan er immers toe leiden dat er minder verlofrechten ontstaan en daarmee worden de doelstellingen van WIEG niet bereikt.

Adoptie- en pleegzorgverlof
Adoptie- of pleegouders hadden recht op maximaal vier weken verlof. Zij hebben, net als bij zwangerschaps- en bevallingsverlof, geen recht op loon maar wel recht op een uitkering van UWV ter hoogte van 100% van hun dagloon (tot het maximum dagloon). Met dit "hechtingsverlof" wordt een goede gewenning van het kind in het gezin ondersteund. Nu het recht op verlof voor de partner met het (aanvullend) geboorteverlof wordt uitgebreid naar maximaal zes weken, heeft de regering gemeend, dat ook het adoptie- en pleegzorgverlof uitgebreid moet worden naar maximaal zes weken. Dit is per 1 januari 2019 ingegaan.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

 


Meer informatie | Meer info: Knegtmans Advocaten & Mediators

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Profile Bito De Fietsspecialist Bladel
SBP Outdoor Bergeijk Witrijt
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
De Houtwinkel Bladel
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk