Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

Leerlingen Rythovius College bezorgen cliënten RSZK een prachtige dag!

Leerlingen Rythovius College bezorgen cliënten RSZK een prachtige dag!
Eersel Geplaatst 25 april 2019

Rythoviusdag, een bijzondere vrijwilligersactie van het Rythovius College, RSZK Kerkebogten en Steunpunt Vrijwilligerswerk Eerselvoorelkaar

Op 17 april gaven 38 leerlingen uit 4 vwo van het Rythovius College de cliënten van RSZK Kerkebogten een prachtige dag.

 

Veel vierdejaars leerlingen van het Rythovius College nemen half april deel aan meerdaagse excursies en studiereizen. De 38 leerlingen die op 17 april in Kerkebogten aan de slag gingen, waren de ‘thuisblijvers'. Omdat reguliere lessen dan niet kunnen worden gegeven, wordt deze week traditiegetrouw ingevuld met allerhande andere groepsactiviteiten. Dit was de eerste keer dat een deel van het programma gericht was op vrijwilligerswerk. En gezien de positieve reacties van zowel de leerlingen, de cliënten en betrokken organisaties vast niet de laatste keer.

Al heeft het Rythovius College geen verplichte maatschappelijke stages meer, toch vindt de school het belangrijk dat leerlingen ook kennismaken met vrijwilligerswerk. Toen Mariëlle Voermans, coördinator van het Steunpunt Vrijwilligerswerk en Annet Kruijssen, vrijwilligerscoördinator bij RSZK, bij de school aanklopten met de vraag of de school mee wilde werken met een vrijwilligersactie op 17 april, stond de deur van de school dan ook wijd open.

In de voorafgaande weken werkten de 3 organisaties samen aan een mooi programma voor Rythoviusdag, zoals het al snel werd genoemd. Daarbij hoorde ook een goede voorbereiding voor en door de leerlingen zelf.

Op dinsdag 16 april kregen de leerlingen dan ook les over het thema vrijwilligerswerk. Het belang van vrijwilligerswerk, de mogelijkheden maar natuurlijk ook wat het hun als jongeren oplevert! Ook maakte de groep kennis met het RSZK als organisatie en de cliënten waarvoor RSZK zich inzet. Voor veel leerlingen werd dit de eerste keer dat zij zo direct contact hebben met oudere bewoners die veelal een zwaardere vorm van dementie hebben en in een intramurale voorziening wonen. Aansluitend gingen de leerlingen aan de slag met het maken van een spel, wat de dag erna kon worden gespeeld met de cliënten.
Omdat veel cliënten graag Bingo spelen, hebben de leerlingen die middag een eigen variant gemaakt; Kempenbingo. Bingo zonder cijfers, maar met afbeeldingen van vroeger en nu. Met bijvoorbeeld het beeld van de Contente Mens en herkenbare dorpsgezichten hier in de Kempen. Maar ook met eigentijdse logo's van social media zoals Facebook en Instagram en foto's van het Rythovius College zelf.

Op Rythoviusdag zelf was er een ochtendprogramma met uiteenlopende activiteiten waarbij leerlingen in groepjes aan de slag gingen. Ze werden daarbij begeleid door vrijwilligers van het Steunpunt, medewerkers van school en het RSZK. Zo ging een groepje leerlingen naar de supermarkt voor ingrediënten en bakten zij aansluitend voor iedereen heerlijke cakejes. Een andere groep ging aan de slag in de tuintjes van de groepswoningen. Daar maakten de leerlingen tegels en het tuinmeubilair schoon en vulden ze de bloembakken met verse potgrond en prachtige bloeiende planten. Deze werden gesponsord door Bloemsierkunst Verbakel en De Run. De tuintjes zijn nu weer helemaal klaar voor de lente! Tijdens het klussen kregen de leerlingen geregeld hulp en advies van de bewoners van de groepswoningen en dat leverde bijzondere ontmoetingen op.
Een aantal andere leerlingen zijn met de, in rolstoel zittende, bewoners gaan wandelen naar de Buurtboerderij. Het was er prachtig weer voor. Daarnaast werd de Refter die ochtend omgetoverd tot speellokaal. Er werd samen met cliënten gerikt en gesjoeld en dat ging er behoorlijk fanatiek aan toe.

Na de lunch begon het middagprogramma in de Refter. Een groep van circa 40 cliënten deed mee met de Kempenbingo. Vrijwel iedere deelnemer kreeg persoonlijke begeleiding van een leerling en de presentatie was ook in handen van twee enthousiaste leerlingen. Zij presenteerden deze middag alsof ze nooit anders deden! Het RSZK had gezorgd voor prijzen in paassfeer en daar werd door iedereen fanatiek voor gestreden. Na afloop sprak onder andere wethouder Eric Beex zijn waardering uit voor de inzet van de leerlingen en de mooie en respectvolle ontmoetingen tussen de leerlingen en de cliënten van het RSZK.

De conclusie van deze dag: ook als jongere kun je het verschil maken!

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Kappers: Interline Haarmode Bladel
De Houtwinkel Bladel
Sanidrome van de Ven Badkamers Knegsel
Allesvan Hooge en Lage Mierde, Hulsel en Reusel voor verenigingen
SBP Outdoor Bergeijk Witrijt
Yoga docent - Ankie Pluim - Bergeijk, Luyksgestel