Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< juli 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
1
2
3
4
5
6
7
28
8
9
10
11
12
13
14
29
15
16
17
18
19
20
21
30
22
23
24
25
26
27
28
31
29
30
31
 
 
 
 

Eerste zakken met asbest opgehaald in Bergeijk

Eerste zakken met asbest opgehaald in Bergeijk
Bergeijk Geplaatst 9 april 2019

De gemeente Bergeijk heeft een primeur. Als eerste gemeente van Nederland helpen zij hun inwoners bij het saneren van asbestdaken tot 35m² per kadastraal perceel.

Naast het informeren over asbest en het uitdelen van beschermings- en inpakmateriaal komt de gemeente de verwijderde en ingepakte asbesthoudende golfplaten ook nog eens huis aan huis bij de 232 deelnemers ophalen. En dat is uniek. Op dinsdag 16 en donderdag 18 april wordt de eerste asbest opgehaald in delen van Riethoven en Bergeijk. In totaal wordt er in ge-meente Bergeijk ruim 5500 m² aan asbestdaken gesaneerd en afgevoerd waarmee Bergeijk vooruitloopt op het aanstaande verbod op asbestdaken eind 2024.

Gezondheid
Asbestvezels zijn schadelijk voor de gezondheid en een bedreiging voor een gezonde en veilige leef-omgeving. Daarom stelt de overheid regels voor het gebruik van asbest. De verwachting is dat de regering asbestdaken per 2024 helemaal wil gaan verbieden. Hoe ouder een asbestdak, hoe groter de kans dat asbestvezels vrijkomen. Het is daarom verstandig om asbestdaken spoedig te verwijde-ren. De gemeente Bergeijk onderkent de noodzaak tot het verwijderen van asbestdaken en wil mid-dels een speciale actie de sanering van asbestdaken tot 35m² per kadastraal perceel in de gemeente stimuleren. Verschillende provincies en gemeenten hebben inmiddels het plan van aanpak bij de gemeente Bergeijk opgevraagd en vol lof gesproken over deze vooruitstrevende actie.

Verloop van de actie
Eind vorig jaar heeft de gemeente Bergeijk aan de hand van luchtfoto's een inventarisatie gemaakt van asbestverdachte daken tot 35 m2 per kadastraal perceel. De eigenaren van deze asbestverdach-te daken hebben een brief gekregen met uitnodiging om deel te nemen aan de actie. Inwoners die geen brief ontvingen maar wel in het bezit waren van een asbestdak konden zich ook aanmelden voor de actie. Zo ontving de gemeente van 232 inwoners een aanmeldformulier, een groot succes. Alle deelnemers zijn uitgenodigd voor een informatieavond eind maart, begin april waarbij ze over het verder verloop van de actie zijn geïnformeerd. Aan het eind van de bijeenkomst kon per adres het beschermings- en inpakmateriaal worden opgehaald. Per adres ontvingen de deelnemers 2x een set wegwerp handschoenen, 2x een wegwerp overall, 2x een mondkapje met een P3-filter en 1x een big-bag.

Ophalen
Samen met asbestsaneerder AZN uit Hapert heeft de gemeente 14 routes gemaakt om in week 16 tot en met week 21 in alle dorpskernen van Bergeijk de in totaal 5515m² in big-bags ingepakte as-besthoudende golfplaten op te halen. Voor het ophalen van de asbest zal AZN uitgerust zijn met een DAV (Deskundig Asbest Verwijderaar), DTA (Deskundig Toezichthouder Asbestverwijdering), ver-reiker en vrachtwagen met container. De mobiele decontaminatie unit (bestaande uit een vuile ruim-te, doucheruimte en schone ruimte) zal tijdens de actie neergezet worden op de gemeentewerf. Zo kan er in geval van calamiteit snel gestart worden met het verantwoord opruimen.

Start van de actie
Op dinsdag 16 april om 08.00 uur zal wethouder Stef Luijten (portefeuillehouder duurzaamheid en milieu) het startsein geven voor het ophalen van de asbest door samen met asbestsaneerder AZN de eerste asbestzak met de verreiker op te pikken en in de container te leggen.

 

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Reijnders & Partners Bladel
Frans Soetens Woninginrichting Vessem
Kappers: Interline Haarmode Bladel
Teurlings-De  Mulder Diervoeders en Tuinartikelen Casteren
Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel
Yoga docent - Ankie Pluim - Bergeijk, Luyksgestel