Alles van Reusel - De Mierden
Bekijk de agenda
< augustus 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
31
 
 
 
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
 

Commissie m.e.r. acht MER voor windpark De Pals in Bladel nog niet volledig

Commissie m.e.r. acht MER voor windpark De Pals in Bladel nog niet volledig
Bladel Geplaatst 6 februari 2019

De Commissie m.e.r. heeft op verzoek van de Brabantse gemeente Bladel het milieueffectrapport (MER) voor windpark De Pals in Bladel beoordeeld.

De commissie vindt dat in het rapport onvoldoende wordt duidelijk gemaakt of de beschikbare ruimte wel optimaal wordt benut. Ook is niet goed onderbouwd of de schade aan de natuur toelaatbaar is.

Het bedrijf Force Renewable Factory wil in Bladel een windpark met 4 windturbines realiseren langs de A67, nabij de Belgische grens. Voor het nieuwe park moet een omgevingsvergunning worden verleend waarmee onder andere van het bestemmingsplan kan worden afgeweken. Voordat de gemeente hierover besluit, zijn de milieugevolgen van het park onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeente Bladel heeft de Commissie m.e.r. gevraagd het rapport te beoordelen.

Andere locaties niet vergeleken
De gemeente Bladel wil energieneutraal worden en daarvoor ruimte bieden voor de realisatie van wind- en zonneparken. Of en hoe windpark De Pals optimaal bijdraagt aan het bereiken van dat doel, moet goed worden gemotiveerd. Volgens de Commissie m.e.r. wordt dat in het milieueffectrapport onvoldoende duidelijk gemaakt. Zo zijn andere locaties dan langs de A67 niet in kaart gebracht en vergeleken. De gevolgen voor de geluidhinder, de veiligheid en het landschap van het plaatsen van turbines langs de A67 zijn wel goed onderzocht en duidelijk gepresenteerd.

Onvoldoende zicht op mogelijke natuurschade
Het onderzoek naar de gevolgen voor beschermde natuurgebieden en soorten voldoet niet, oordeelt de commissie. Zo is geen aandacht besteed aan het feit dat niet alleen windpark De Pals slachtoffers onder vogels en vleermuizen veroorzaakt, maar ook bestaande en geplande turbines in de buurt. Daarmee is onvoldoende gemotiveerd of de natuurschade die ontstaat, toelaatbaar is. De commissie adviseert om over andere locaties dan die langs de A67 en over effecten op de natuur meer informatie te geven. Pas daarna zou over de vergunning moeten worden besloten zodat met de nieuwe informatie rekening kan worden gehouden.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
Frans Soetens Woninginrichting Vessem
Sanidrome van de Ven Badkamers Knegsel
Kappers: Interline Haarmode Bladel
Allesvan Hooge en Lage Mierde, Hulsel en Reusel voor verenigingen
Stichting Het Kompas